by
on
under
Permalink

Använda elcykel

ElcykelMed vind i ryggen, eller ett batteri under sadeln känns uppförsbackarna plötsligt lätta. En elcykel kan vara en fördel på många sätt. Vi reder ut lite frågetecken kring elcykeln.Att välja en elcykel är av många ett val ur miljöskäl. Att byta ut transporten med den bensindrivna bilen mot en elcykel gör att du minskar på koldioxidutsläppen och till på köpet så kommer du att spara en slant på bytet. En elcykel gör också att fler har möjligheten att cykla lite oftare. Har man någon form av nedsatt rörlighet är elcykeln ett perfekt hjälpmedel. Med hjälp av elmotorn som ger extra kraft till varje tramptag så gör det att du inte behöver ta ut dig på samma sätt om det är tuffa uppförsbackar och du behöver inte komma fram svettig. Du cyklar lättsamt snabbare och längre med en elcykel. På företaget Topbike hittar du elcyklar från kända märken såsom Marvil och Giant, här kan du också hitta elcyklar som går att fälla ihop vilket är perfekt att ta med sig i en husvagn eller husbil på semesterresan för att enkelt ta sig runt i omgivningen runt campingen.

Hur fungerar de?

En elcykel fungerar på samma sätt som en vanlig cykel förutom att du assisteras utav en elmotor som ger upp till tre gånger extra kraft i varje tramptag. Enligt EU-direktiv får en elcykel ha en motor på max 250 watt och får hjälpa upp till 25km/h. Motorn ska stängs alltså av när man når en hastighet av 25km/h. Motorn ska också stängas av när du slutar trampa.

Växlar

Det finns elcyklar utan växlar men det är inte att rekommendera, elmotorn gör vanligtvis inte hela jobbet utan du måste trampa själv. Att föredra är en cykel med sju växlar för att få en så behaglig cykling som möjligt. Helst om man använder cykeln ofta så bör den ha fler växlar.

Laddning

Du kan oftast ladda batteriet direkt på cykeln eller så tar du in batteriet och laddar det inne. Olika tillverkare har olika styrkor på batteriet vilket också avgör hur lång laddtid det är men vanlig laddtid är mellan 2,5-6 timmar, så tänk på att kolla det när du ska köpa din elcykel. Sedan är det din egen vikt, vilken terräng du cyklar i och hur mycket du lastar på cykeln som avgör hur långt du kommer på en laddning. De allra flesta tillverkare använder sig av litiumjonbatterier vilket gör att du kan ladda det även om det bara delvis är urladdat. De innehåller inte heller tungmetaller såsom kvicksilver, bly, kadmium vilket är bra för miljön. Men tänk på att de ändå behöver sorteras rätt när de ska kasseras. Tar batteriet slut under din cykeltur så kan cykeln fortsätta användas precis som en vanlig cykel.

Säkerhet

En elcykel kommer egentligen inte upp i högre hastigheter än en vanlig cykel eftersom motorn slutar hjälpa vid 25km/h utan skillnaden är att det går lättare och tar mindre kraft av dig som cyklist så att du orkar längre eller mer. Därför är det inga extra säkerhetsföreskrifter att använda en elcykel men det är dock ur säkerhetssynpunkt lika viktigt att använda dig av cykelhjälm precis som vid vanlig cykling.