Ge dig ut och gå med Pokémon GO

teenagers-walkingNågot som just nu är på mångas läppar och helt klart även i mångas mobiltelefoner är den relativt nylanserande spelappen Pokémon GO. Vi här på vardagsmotioneren.se tänkte heller inte vara sämre, eftersom det passar oss som handen i handsken, utan idag ger vi er en artikel om spelet och hur det fått även de mest stillasittande människorna i rörelse. Häng med ut på Pokémonjakt!

Delade meningar om spelet

Tycka vad man vill om Pokémon GO. Spelet som där de människor som spelar ibland beskrivits som trafikfarliga zombies helt bortkopplade från verkligheten. Vad det dock gjort är att få folk att lämna sin isolation i hemmets vrå och ge sig ut i friska luften. Nintendo, och Niantic som skapat appen, har lyckats med något fantastiskt som få, om ens någon, tidigare lyckats med. Att få grupper av människor som vanligtvis helst tillbringar sin tid stillasittande vid en dator eller tv-skärm, att komma ut i rörelse.

Att gå är nyckeln

Pokémon GO är nämligen, som namnet antyder, ett spel till din smartphone (till exempel iPhone) där du tvingas ut på fot i det verkliga livet för att nå framgång. Du kan i och för sig även ta dig fram på cykel, men att åka bil är långt ifrån optimalt då spelet registrerar att du rör dig på tog för fort och genom detta tvingas du då avstå en rad saker som är viktiga för spelaren. Spelet går bland annat ut på att samla alla de olika Pokémon karaktärer (små fantasidjur) som existerar. För att hitta dessa så krävs det både att du fyller på din utrustning hos olika ”Pokéstops” (sådant som kyrkor, skulpturer och andra speciella platser), rör dig till olika platser där vissa specifika typer av Pokémon bör finnas och kläcker ägg genom att gå vissa bestämda sträckor (2 km, 5km och 10km).

Man ska vara medveten om riskerna

Ok, vi är heller inte helt övertygade att alla bör spela spelet med risk för sin egen säkerhet, helst små barn. Men vi tror samtidigt att majoriteten kan klara av att multitaska såpass väl att man inte glömmer bort tid och rum omkring sig och därför klarar sig alldeles utmärkt trots att de spelar. Vi är även övertygade om att mänskligheten löper en betydligt större risk att dö ut av stillasittande och fetma, än av ouppmärksamhet, hur tråkigt det än är med de olyckor som varit och som kommer att komma. Pokémon GO har dock inte på något vis monopol på denna typ av beteende, utan folk har SMS:at sig till döds i ett flertal år nu.

Klä dig rätt

För dig som redan nu spelar spelet, eller för dig som vanligtvis är ute och går mycket och som nu är i behov av ytterligare lite motivation för att ge dig ut och därför kanske bör ladda hem appen, rekommenderar vi även att klä er rätt på både kropp och fötter. Ordentliga skor är förstås speciellt viktigt när du helt plötsligt ger dig ut och går betydligt längre varje dag än vad dina fötter vanligtvis är vana vid. Ändamålsmässiga kläder kan självfallet även hjälpa till att göra turerna behagligare. Det kan till exempel handla om överdel och underdel som inte vinden tar tag i lika starkt och som därigenom underlättar, eller sådana plagg som låter din kropp andas.Nedanför kan du se ett klipp ifrån en Pokémonjakt där slutmålet är att få tag på den ovanliga Pokémonen Gyrados!