Styrketräning för nybörjare

Styrketräning är inte så mycket en typ av träning som ett samlingsnamn för träning av många olika slag. Det de har gemensamt är att stärka en eller flera av kroppens muskler. Har man inte sysslat med styrketräning tidigare är det bra att veta ett och annat för att träna rätt och säkert.

Böja alltid med uppvärmning

Uppvärmning är en nödvändig del av de flesta träningsformerna. Detta gör man för att förbereda musklerna vid den kommande belastningen och på så sätt undvika skador. Både allmän och specifik uppvärmning bör man ägna tid åt innan man sätter igång med träningen. Den allmänna uppvärmningen är för att få igång kroppen i helhet och kan göras genom lite tid på en crosstrainer, motionscykel, löpband eller liknande. Den specifika uppvärmningen är för att värma upp den eller de muskler man tänker träna och görs bäst genom att börja lättare än man kan hantera och successivt trappa upp intensiteten.

Rätt teknik är viktigt

Det finns oftast ett rätt sätt att utföra majoriteten av övningarna. Avviker man från den rätta tekniken riskerar man i bästa fall att inte få full effekt av träningen. Men i värsta fall riskerar man att skada sig. Tekniken är alltså av yttersta vikt när man håller på med styrketräning och något man som nybörjare alltid bör se till att få hjälp med innan man tränar på egen hand.

Lyft inte för tungt

Många har överskattat sin förmåga att lyfta vikter och fått betala ett dyrt pris. Även om man har rätt teknik kan träning med för tunga vikter lätt leda till skador. När man testar sig fram vid exempelvis bänkpress eller knäböj är det smart att använda ett riktigt powerrack där man lätt kan ställa av vikten om man känner att det blir för tungt.