Löpning och löparknä

Löpning är på många sätt en fantastisk träningsform. Man kan lätt anpassa träningen efter sin förmåga, den ger en perfekt ursäkt att ge sig ut i friska luften och den förbättrar konditionen och hälsan i stort. Men som med alla träningsformer finns det alltid risk för skador. Och inom löpning är just löparknä en av de vanligaste skadorna.

Löparknä är det vanligt använda namnet av iliotibiallbandssyndrom, en skada på knäet som ger upphov till smärta på knäets utsida. Medan den kan drabba utövare av många andra sporter och träningsformer kallas den för löparknä just eftersom den är så vanlig bland löpare. Symptomen för löparknä kommer oftast en bit in i ett löppass och sitter som sagt kring utsidan av knäet. Antingen känns den i samma höjd som knäskålen eller strax under och kan ibland vara en ömmande område när man trycker på det.

Den vanligaste orsaken till löparknä är att man trappat upp hastigheten eller distansen för mycket under kort tid. Att springa på samma typ av underlag och väldigt plant hela tiden kan påskynda detta. Vid löparknä är det viktigt att stretcha regelbundet för att påskynda läkningen. Det kan även hjälpa att undergå lite behandling för att snabbare komma tillbaka i formen. Men i det stora hela brukar man först och främst rekommendera vila. Att förebygga löparknä gör man bäst genom att vara noga med hur man planerar sina löparpass och se till att trappa upp gradvis.

Att variera belastningen genom att springa på olika underlag och upp- och nedför backar under ett pass kan också hjälpa till att undvika eventuella problem. Det absolut viktigaste är att inte ignorera problemet och fortsätta försöka träna som vanligt. Misstänker man att man har drabbats av löparknä eller liknande skada ska man alltid fokusera på att återhämta sig och uppsöka vård om problemet inte försvinner av sig själv.