Olika koster – alla hälsosamma

salad food dietEnligt livsmedelsverket ska alla följa tallriksmodellen för att må bra. Men hur väl stämmer det? Tyvärr, det stämmer inte så bra. Beroende på vad du vill uppnå, måste din kost förändras för att vara din hjälp.

Gå ned i vikt

En person som vill gå ned i vikt ska begränsa sitt kaloriintag med 500 kalorier om dagen, förutsatt att man äter sin rekommenderade mängd för att hålla vikten. Hur många kalorier du behöver för att hålla vikten kan du räkna här. Det lägsta du borde gå ned ligger runt 1500 kalorier, annars är risken stor att du tappar vikt för fort och får inte i dig alla essentiella vitaminer och mineraler.Här gäller även samma regler för dem som vill gå upp i vikt, men tvärtom. Lägg till 500 kalorier istället, se bara till att de kommer från bra källor och inte tomma kalorier (godis, skräpmat och läsk).

Är gravid

Under en graviditet måste man lägga om kosten. Du kan inte längre äta insjöfisk eller en del ostar. Du måste sluta med alkohol, rökning och snusning. En varierad kost en tallriksmodellen är i grunden en bra kost. Men det gäller att kliva upp några extra kalorier mot slutet av graviditeten. Du äter inte för två, du behöver inte dubbla dina portioner eller äta mycket skräpmat. Du lägger bara på dig kilon som inte kommer att försvinna efter förlossningen. Men ett eller två mindre mellanmål extra om dagen behövs för att barnet ska få den mängd näring som hen behöver. Du kan också behöva lägga till kosttillskott för att få i dig alla vitaminer och mineral som behövs.

Bygga muskler

Du kan inte ligga på kaloriunderskott och hoppas på att bygga muskler. Vill du bli starkare behöver musklerna bränsle! Och det får den främst genom mat och vila. Här är det också viktigt att välja rätt kalorier för att optimera muskelbyggande och inte fettbildadet. Proteiner och fett är bra saker och kolhydrater från rätt källa (fullkornsprodukter) ger musklerna någonting att ta från när du tränar. En del som tränar hårt och mycket äter dubbelt så många kalorier för att optimera byggande av muskelstyrka och muskelmassa.